Gelekake

IMG_1818
Dette er julaften for meg. En kakelaget av gele og frukt. Servert med pisket krem og mørk sjokolade. Opprinnelig var det Freia gele og Mindes mokkabønner, laget på kjøkkenet til farmor på Vartdal sammen med tantene mine Inger og Oddveig. Jeg spurte pappa om det var en familietradisjon eller en sunnmørsk tradisjon. Det var han ikke helt sikker på, så han spurte på Facebook. Hans kusine Mary mener det var vanlig med Gelekake på alle gårdene il familien på Alnes.

På lavkarbo lager vi gele av bringebær, sitroner og eventuelt juicen fra Remas annanasbiter. Julen 2018 har jeg laget den av Rå bringebærsaft fra Lippert.

Du trenger

Bringebærgele:
4 poser frosne bringebær
240 g sukrin gold
7 plater gelatin pr 1/2 liter saft + en plate ekstra

Tin bringebærene og la dem renne av. Ta resten av bærene i en gryte med ca 4 dl vann og varm opp på lav varme, la det stå 10-20 minutter. Hell bærene i en sikt og la det renne av. Hvis du presser, blir saften uklar. Du kan vende den forsiktig med en slikkepott e.l.

Hell den varme safta i gryta igjen og løs opp sukrin gold. Løs opp gelatinen i 5 ss kokende vann og ha det i saften mens du rører. Jeg varmebehandler bringebærene så lite som mulig fordi jeg synes de smaker best sånn. Derfor bruker jeg vann til gelatinen.

Bringebærgele med rå bringebærsaft
Denne porsjonen er stor fordi det var første gangen jeg lagde gele med denne saften
1 liter rå bringebærsaft fra Lippert drikke
7,5 dl vann
240 g sukrin gold
2 ss fibersirup clear
12 dråper stevia
28 plater gelatin
2 ss sitrongele (se under)
(Dette ble 1,8 liter gele)

Legg gelatinene i vann i ca 10 min. Ta ca 1/2 liter vann og varm i en gryte. Bland i sukrin gold og fibersirup clear. Rør til det er løst oppp. Klem vannet av gelatinen og løs den opp i det varme vannet. Bland med resten av vannet og bringebærsaften. Tilsett stevia. Smak deg frem til hvor søt du ønsker geleen.

Sitron- og ananasgele:
2,5 dl ferskpresset sitronjuice (ca 4 sitroner)
Saften fra tre små bokser Rema ananas (11 g karbo)
Dette ble ca 1/2 liter saft. Bruk 7 blader gelatin pr 1/2 liter saft

Søting forslag: 12 dråper stevia, 2-5 ss fibersirup clear, 50 gram Sukrin (ikke gold, gir stygg farge). Smak til inntil du synes det smaker godt.

Denne saften må kokes opp, så kan du løse opp den oppbløtte gelatinen i den varme væsken. Usikker på om det er ananasjuice eller sitronsaft som gjør at den må kokes opp, men en av dem er det.

Fruktsalat og pynt:
honningmelon, cantaloupemelon, bringebær, blåbær
ananasen fra boksene du har laget sitron-og ananasgele av

Rens melonene og skjær dem i skiver. Kutt gjerne ut fine former med små pepperkakeformer. Skjær resten av melonen og ananasen i biter til fruktsalat. Størrelsen på bitene kan være som en halv ananasbit. Legg fruktaslaten i et dørslag eller en sikt for å renne av.

Montering:
Klem bunnen på en rund springform med plastfolie og sett den inn i ringen. Tett gjerne igjen med mer plastfolie på utsiden, i tilfelle den ikke er helt tett.

Hell et tynt lag med sitron-og ananasgele i bunnen av formen. Sett formen i kjøleskapet til geleen er stivnet. Dekorer med frukt i ønsket mønster og hell et tynt lag gele oppi. Heller du på for mye gele, vil pynten din flyte rundt. Det kan være lurt å bruke en stor skje til å helle med. Sett kaka i kjøleskapet til geleen er stivnet.

Nå kan du fortsette å legge frukt og gele lagvis i formen og stivne mellom hvert lag, eller du kan blande gele og fruktsalat og legge,det rett i formen. Fyll formen helt opp til kanten.

Kaka settes kjølig til den skal serveres.

Når du skal servere, løsne kanten på kaka med en varm kniv. Legg et kakefat oppå formen og vend kaka. Fukt et kjøkkenhåndkle med varmt vann og legg oppå bunnen av formen en liten stund. Ta av ringen, og løft forsiktig bunnen av.

Serveres med pisket kremfløte og f.eks. Cavalier kokesjokolade – den typen som leveres som små pletter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s