Susis falafel

På Cafe Relax i Lentas på Kreta, fikk vi Susis falafel. Heldigvis har hun delt oppskriften. Falafel hører ikke til under streng lavkarbo, men vi spiser den av og til fordi den har komplekse karbohydrater og det er veldig godt.

Dette tar det tid å lage – du må starte minst 24 timer før du skal spise. Du skal bløtlegge kikerter både til falafel og humus. Vær klar over at du trenger en kjøttkvern. 

Server falafel med en strøken spiseskje humus toppet med den samme mengden tahini. Over dette risler du olivenolje smaksatt med paprika eller chili. Til dette passer det med en gresk salat med agurk, tomat og oliven.

Falafel
0,5 kg tørkede kikerter
1 ss bakepulver

6-8 fedd hvitløk
en bunt koriander
en bunt persille
en mellomstor løk

0,5 kg store kikerter legges i bløt i 20-24 timer med 1 spiseskje bakepulver. La det stå kjølig. De skal bli så myke at man kan bite gjennom kjernen. La kikertene dryppe av. Kjør dem gjennom kjøttverna med 6-8 fedd hvitløk, en bunt koriander, en bunt persille og en mellomstor løk. Bland det godt. Tilsett krydder og bland godt.

2 ts spisskumin
2 ts paprikapulver
1/2 ts chili eller sterk paprika
1 1/2 ts salt
1 ts bakepulver
La deigen stå i 1-1 1/2 time og trekke i romtemperatur.

Hvis du ikke skal steke alle med en gang, kan du legge noen porsjoner i fryseren.

Rull små baller, på størrelse med en valnøtt, og friter dem i 180 grader varm olje. Hvis du har lavere temperatur, faller falafelen fra hverandre. Hvis du er modig, kan du putte et stykke feta i midten.

Tahini
Bland tahinipasta med friskpresset sitronsaft, dobbelt så mye vann som sitronsaft, et hvitløksfedd, salt og pepper. Hvor mye tahinipasta man skal bruke er litt vanskelig å si, for Susi sier man skal bruke et halvt glass. Men, hvor stort er et glass?

Humus
Bløtlegg 1/2 kg kikerter på samme måte som til falafel.  Kok dem møre i saltet vann, fjern skummet som danner seg. Når kikertene er litt avkjølt, moser du dem med en stavmikser eller i en foodprosessor. Til hver håndfull kikertpure tilsetter du et hvitløksfedd, en spiseskje tahini, salt, pepper og spisskummin etter smak. Hvis massen er for fast, tilsetter du vann til du synes det er passe.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s